Nieuws

To go the extra mile

To go the extra mile

Als Anglofiel ben ik gek op Engelse uitspraken. To go the extra mile is er ook zo één: extra inspanning leveren, meer moeite doen. Waarom zou ik?

In mijn optiek is het antwoord doorgaans simpel. Omdat het áltijd de moeite waard is, in welke context dan ook. Een stap verder nemen levert gegarandeerd iets op: een mooi uitzicht, een verrijking van jezelf, een goed gevoel, trots, succes hebben. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Allemaal positieve gevoelens en effecten die zwaarder wegen dat wat het je aan inspanning kostte.

Hoe komt het dan toch dat veel werkgevers niet ‘the extra mile’ nemen als het gaat om het realiseren van een inclusieve organisatie? Recente onderzoeken van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en Significant APE wijzen namelijk uit dat werkgevers wel mensen met een arbeidsbeperking in dienst willen nemen, maar een groot deel het nog steeds niet doet Arbeidsmarkt in kaart: werkgevers SCP.

De redenen die werkgevers meestal aangeven zijn:
- Ik heb geen geschikte functies.
- De begeleiding kost veel tijd of vinden we lastig of moeilijk.
- Ik ben bang voor de financiële risico’s.
- Ik heb geen verstand van alle regelingen die hiermee gemoeid gaan.
 

Waarom zou ik?

Als stip bovenaan zou ik zeggen dat de krappe arbeidsmarkt met grote personeelstekorten in veel sectoren ondertussen urgentie genoeg geeft. Van alle werkende Nederlanders werkt 82 procent in een beroepsgroep waar momenteel krapte is [1]. Daarnaast telt Nederland naar schatting anderhalf miljoen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt [2]. Dit zijn mensen die een arbeidsbeperking hebben en/of om uiteenlopende redenen (langdurig) in een uitkeringssituatie zitten. Ook niet-uitkeringsgerechtigden zonder werk behoren tot deze groep.

Al jaren blijkt dit geen eenvoudig varkentje om te wassen. Toch ben ik ervan overtuigd dat het mogelijk is de arbeidsmarkt beter te laten aansluiten op de beschikbare mensen. Je mag best stellen dat je hiervoor ‘the extra mile’ moet nemen. Dat ontken ik niet. Maar het voeren van inclusief beleid levert dan ook veel op.

Denk aan het imago van je bedrijf. Ook directe financiële aspecten als het vermijden van sancties en het maken van winst, want diversiteit leidt bewezen tot meer creativiteit en innovatie. Daarbij begrijp jij veel beter wat klanten nodig hebben wanneer het personeelsbestand van jouw organisatie bestaat uit een goede afspiegeling van de Nederlandse samenleving.

En tot slot is er een ethische reden voor inclusiviteit. Het behoort tot de sociale verantwoordelijkheid van ondernemingen om geen mensen uit te sluiten.

Nog niet overtuigd?

Veel van de eerder genoemde redenen om het niet te doen zijn eenvoudig te tackelen:
- Met behulp van simpele technieken helpen wij je anders te kijken naar bestaande functies en taken, waardoor je méér mensen kan bereiken die geschikt zijn om binnen jouw organisatie te kunnen werken. 
- Wij trainen jou en/of je personeel waardoor het begeleiden veel leuker wordt en daardoor minder tijd kost dan je verwacht.
- Mogelijke financiële risico’s en kosten kunnen verlaagd worden door het inzetten van speciale regelingen. Denk aan de vrijstelling van loondoorbetaling bij ziekte, loonkostensubsidie, premiekorting of zelfs -vrijstelling voor de betaling van sociale verzekeringen. Wij kennen deze regels en helpen je bij het in kaart brengen van de mogelijkheden.
 

Waarom nog wachten?

Diversiteit is het is het resultaat van een succesvol inclusief beleid. Als dat lukt, dan garandeer ik je een goed gevoel, trots, een verrijking van mens en organisatie en vooral ook zakelijk succes! Don’t waste another mile….sorry….minute😉.

Wij helpen je graag hiermee aan de slag te gaan!

Bronnen:

Lisette Swart, Patricia van Echtelt, Lisa Putman (2022, september 22). Werkgevers over inclusieve arbeidsmarkt: tussen droom en daad. Opgehaald van Sociale vraagstukken: https://www.socialevraagstukken.nl/werkgevers-over-inclusieve-arbeidsmarkt-tussen-droom-en-daad/

Patricia van Echtelt, Klarita Sadiraj, Stella Hoff, Sander Muns, Kasia Karpinska, Djurre Das (WRR) en Maroesjka Versantvoort, m.m.v. Lisa Putman (2022). Eindevaluatie van de Participatiewet. Opgehaald van Sociaal en cultureel planbureau:
https://www.scp.nl/publicaties/publicaties/2019/11/19/eindevaluatie-van-de-participatiewet

UWV. (2022, Maart 24). In bijna alle beroepsgroepen/beroepen is nu sprake van krapte. Opgehaald van UWV:
https://www.uwv.nl/nl/persberichten/in-bijna-alle-beroepsgroepen-beroepen-is-nu-sprake-van-krapte?friendlyurl=/overuwv/pers/persberichten/2022/in-bijna-alle-beroepsgroepen-beroepen-is-nu-sprake-van-krapte.aspx

Hoe komt het dan toch dat veel werkgevers niet ‘the extra mile’ nemen als het gaat om het realiseren van een inclusieve organisatie?

Meer klantverhalen
PSO-folder Advizius download hem nu!
Adecco behaalt PSO trede 3 Mooie review van Kim de Vries
Meten is weten, toch? PSO-nulmeting
Wij werken samen met:
Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt. Zo kunnen we steeds verbeteren. Wil je meer weten? Lees het hier.